Biga’nın Görülmeye Değer Tarihi ve Cennet Doğası

Tarihi Yarımada’da bulunan Biga ilçesi, Antik dönemde oluşmuş en eski yerleşim yerlerinden biridir. Geçmiş medeniyetlerde Troas Bölgesi olarak bilinen alanda yer alan Biga, M.Ö. 6. Yüzyıldaki Antik dönemden beri aktif yerleşim bölgesi olarak günümüze ulaşır. Tarihle iç içe olan Biga yerleşim bölgesi, tanıklık ettiği her dönemin derin izlerini taşıyan değerleri, doğal güzellikleri ve tatil cenneti beldeleriyle gelenleri kucaklar. Çanakkale’nin en fazla nüfusuna sahip ilçesi olan Biga, her yıl binlerce turisti ağırlar.

Biga Yarimadasi

Sayısız medeniyete kucak açarak zengin ve köklü tarihin izlerini topraklarında barındıran Biga 108 köy, 3 belediye ve 90,788 nüfusa sahiptir. Yöresel lezzetleriyle ünlü ilçede birçok tat ön plana çıkar. Tadılmaya değer lezzetlerden olan peynir tatlısı, eti ve köftesi ilçede yapılan meşhur yemeklerin başlıcalarıdır. Tarihi geçmişe dayanan Biga’nın su kaynağı anlamına gelen ismi, Pegai ve Pigas’tan gelmektedir. Coğrafyası, lezzetleri, köklü tarihi ve doğal güzellikleri birbiriyle yarışan değerlere, başka yerde bir rastlamak mümkün değildir.

Biga’da Görülmesi Gereken Yerler

Biga’da görülmesi gereken yerler eşsiz güzelliklerle doludur. Her köşesi keşfedilmeye değer güzelliklerle çevrili ilçede kültürel geziler, tarihi aktiviteler, muhteşem bir tatil, lezzet şöleni ve doyumsuz eğlence yaşayabilirsiniz.

Biga ve Biga’nın yakın köylerinde yer alan, eşsiz tarihi ve doğal güzelliklere sahip yerleri, ailece unutulmaz keyifli ve eğlenceli vakit geçirmeyi sağlıyor. Biga tarihi kentleri, antik müzeleri ve doğal tabiat eserleriyle birçok noktasında ücretsiz hizmet sunuyor.

Biga Nilufer Golu
  • Parion Antik Kenti,
  • Nilüfer Gölü,
  • Karabiga Koyu,
  • Bigarden At Çiftliği
  • Halim Bey Konağı,
  • Çan Caddesi,
  • Pomak Kültür Evi
  • Çınarlık Parkı
  • Destan Çiftliği

Parion Antik Kenti

Biga’nın Kemer Köyü’nde yer alan Parion Antik Kenti, birçok eski medeniyete ev sahipliği yapan tarihi değere sahiptir. Kıyı şeridinde bulunan büyük limanıyla medeniyetlerin uğrak yeri olma özelliği taşıyan kent, Bizans döneminin piskoposluk merkezi olarak tarihte önemli bir yere sahiptir.

Eski medeniyetlerin yerleşik düzen kurduğu kent, konumu, limanı ve ulaşım kolaylığı açısından krallıkların merkezi olarak kullanılmıştır. Hadrianus ve Jules Cesar dönemine ait hamamlar, kuleler ve pazar yerleri, tarihi kazı çalışmalarında çıkarılarak günümüze ulaştırılan nadide tarihi değerlerdir. Ücretsiz olarak gezilecek muhteşem tarihi açık müzedir.

Parion Antik Kenti

Nilüfer Gölü

Kalafat köyünde bulunan Nilüfer Gölü Biga ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunur. Beyaz ve yeşil yapraklarla çevrili göl huzur ve sakinliğiyle bütün yılın yorgunluğunun atılmasını sağlar. Halk arasındaki yaygın adı Dubaka dere olan göl, muhteşem doğal güzelliğiyle yöre halkının hafta sonu eğlencesini oluşturur.

Göle muhteşem görüntü sağlayan nilüfer yaprakları mayıs ve ekim aylarında, eşsiz kokusuyla ortama farklı atmosfer yaratan lavantalar ise temmuz ayında belirir. Kartpostalları kıskandıracak doğal güzellikleriyle çevrili göl, her mevsim konuklarına farklı atmosfer sunar. Ücretsiz olarak giriş yapılan göl her mevsim ziyarete açık olarak hizmet verir.

Karabiga Koyu

Biga ilçesinin yaklaşık 20 – 25 kilometre uzağında yer alan Karabiga Koyu Antik dönemden günümüze kadar gelen yerleşim yeridir. Yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği koy hem tarihi hem kültürel hem de tatil gezilerinin vazgeçilmez özelliklerinin hepsine sahiptir. Eşsiz tarihi konumu ve kültürel mirası yanında, berrak ve tertemiz suların hâkim olduğu deniziyle unutulmaz tatil deneyimi yaşatır.

Koy etrafında bulunan Antik kent kalıntıları gelen turistlere açık hava müzesi atmosferinde tatil yaşatır. Bölge halkının hafta sonu eğlencesini oluşturan sahiline giriş ücreti yoktur.

Bigarden At Çiftliği

Farklı hobilere sahip kişilere hitap eden Bigarden At Çiftliği, Biga ilçesinin Gümüşçay köyünde yer alır. Biga merkeze 10 – 15 dakika mesafede bulunan çiftlikte at biniciliği, ATV gezi ve tur hizmetleri, kahvaltı ve restoran hizmetleri yer alır.

Eşsiz tabiat ortamında kurulu çiftlikte doğal hayat, temiz hava ve bol oksijen, sayısız aktivite ve yöresel damak tadından oluşan enfes yemekler sunuyor. Şömine, kütüphane ve dinlenmeye yönelik alanlar, huzurlu ve keyifli ortam sunarak her detay düşünülerek tasarlanmıştır.  Çiftlikte bulunan aktiviteler ve etkinlikler ücretlidir.

Bigarden Biga Gumuscay

Halim Bey Konağı

Halim Bey Konağı Biga ilçesine yürüme mesafesinde bulunan Turan mahallesinde yer alır. Aynı zamanda müze olan konak adeta 19. yüzyılın perspektifini bize yansıtır. Döneminde yer alan her detayda günlük eşyalardan, kıyafetlere kadar her şey bulunur.

1900 yılında Avrupa mimari stiliyle Halim Bey tarafından yaptırılan konakta dönemine ait saatler, kılıçlar, kıyafetler, gazete küpürleri, mobilyalar her türlü ilginç eşyalar sergilenir. Dört katlı konağın her katında tarihi dokuya rastlamak mümkündür. İkinci derece tarihi eser olan konağa giriş ücretsizdir.

Çan Caddesi

Biga’nın görülmeye değer en güzel tarihi ve turistik caddesi olan Çan caddesi, muhteşem değerleri yansıtan geniş bir mozaiğe sahiptir. Cadde ziyaretinde bölgenin en gözde alışveriş mağazaları gezilebilir, aynı zamanda Köprübaşı ve Kapalıçarşı gibi tarihi değerler keşfedilebilir.

İlçenin en kalabalık ve yoğun olan caddesinde bölgeye has ürünler, hediyelik eşyalar ve yöresel dokular yakından görülebilir. Yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen ilçenin en işlek caddesidir. Cadde üzerinde bulunan ayrımlardan ilçenin gezilebilecek tarihi noktalarına kolaylıkla ulaşılabilir.

Pomak Kültür Evi

Biga ilçesi Işıkeli köyünde bulunun Pomak Kültür Evi arkeoloji müzesini andıran atmosferiyle gelenlere kendi doğal havasını yaşatıyor. Aşağı Trakya ve Kuzey Bulgaristan bölgesinde yer alan Pomak yöresine özgü köy evinden oluşan yerde, otantik her detaylar bulunuyor. Boncuktan süslemeler, takılar, heybeler, çantalar, saç tokaları, kemerler her eşya kendi bölgesine has tarzıyla sunuluyor.

Pomak Kultur Evi Biga

Her dokuda Pomak kültürü yansıyan eşyalar arasında sunulan meşhur nohut kahvesi, muhteşem lezzetiyle konuklara ikram ediliyor. Engebeli yolları bulunan köy, eşsiz doğal güzellikleriyle tarihin sihirli eli değmişçesine gelen konuları ağırlıyor. Girişi ücretsiz olan evde satılan ürünlerde oldukça uygun fiyatlara satın alınabilir.

Çınarlık Parkı

Biga’da yapılacak günlük gezilerde mutlaka uğranması gereken başlıca yerlerden biri olan Çınarlık Parkı kalabalıktan uzaklaşmak ve derin bir nefes almak için ideal ortam sunar. Her iki tarafı ağaçlarla kaplı yürüyüş yolu bulunan parkta dinlenme ve keyifli sohbet edebilmek için sosyal tesisi, çocuk oyun alanı bulunur. Parka giriş ve çocuk oyun alanı ücretsizdir.

Destan Çiftliği

Biga’nın Arabaalan köyünde bulunan Destan Çiftliği eşsiz bir doğa içerisindeki konumuyla, gelen herkesi büyüleyen muhteşem bir atmosfere sahiptir. Doğal ve açık bir hayvanat bahçesini andıran çiftlikte birbirinden değişik ve evcil birçok hayvan serbest halde bulunur. İngiliz atları, kırma ve özel at türleri, eşekler, ördekler, kazlar, deve, kuğular, papağan, ördekler, köpekler ve sevimli kediler ortamda dolaşırlar. 1,5 tonluk asil İngiliz atını özellikle görmeye gelen birçok kişi bulunur.

BİGTAY Biga Tabanvay Doğa Yürüyüşü Grubu’da geçtiğimiz günlerde bu çiftliğe bir ziyarette bulunmuştur.

Bigtay Doga Yuruyusu Grubu

Bu atın en büyük özelliği asil kişilerin arabalına koşulmasıdır. Üzerine binilmeyen atın duruşu, heybeti ve zarafeti insanda saygı uyandırır. Her köşeden sevimli ve cana yakın bir hayvan gelenleri adeta selamlarcasına karşılar. Ortam, ailece zevkli vakit geçirmek isteyenler için unutulmaz bir deneyim yaşatır.

Çanakkale Biga İlçesine Ulaşım ve Tatil

Biga, Marmara bölgesinde yer alan Çanakkale ilinin en büyük içesidir. Biga’nın merkezi iç kısımlarda olmasına rağmen, ilçeye bağlı yerleşim bölgelerinden bazıları, Marmara denizi kıyısında yer alır. Hem tarih açıdan hem kültürel açıdan hem de deniz açısından önemli bir konumda bulunan Biga’da tatil yapmak oldukça avantajlıdır. Biga’ya ulaşım en kolay olarak karayolu ile yapılır. Biga ilçesi merkezi Çanakkale merkeze 94 km mesafe uzaklıktadır.

Canakkale Biga Arasi

Ülkemizin yakın tarihinde önemli olaylara imza atan Çanakkale ilinde bulunan Biga, geçmiş köklü tarihi ve stratejik konumuyla birçok tarihi eseri, kalıntıyı ve önemli değerleri topraklarında barındırır. Coğrafi dokusuyla ayrı bir özellik taşıyan ilçe, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti sıcacık doğası, lezzetli yemekleri ve güler yüzlü halkıyla karşılar.

İlgili İçerikler
Biga

Çemberimde Gül Oya Türküsü Hikayesi ve Sözleri

Çanakkale Biga yöresine ait bir türkü olan Çemberimde Gül Oya türküsünün sözleri Kamil Nizam Bigalı tarafından yazılmış olup Ahmet Yamacı derleme yapmıştır. Çemberimde Gül Oya

Çanakkale Genel

Çanakkale Gezisinde Ne Giyilir? Yanıma Ne Almalıyım?

Çanakkale gezisinde ne giyilir? merak ediyorsan doğru yerdesin. Günübirlik veya birkaç günlük turda çantanda neler olmalı? Tarih ve doğal güzellikler açısından zengin bir şehir olan

Çanakkale Genel

Çanakkale Türküsü Hikayesi

Çanakkale Türküsü hikayesi tahmin edebileceğiniz gibi Çanakkale Savaşına dayanmaktadır. Türkünün asıl kaynağı ise o yıllarda 11 yaşında olan Seyfullah Nutku’nun annesine yazmış olduğu mektuptur. Seyfullah’ın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültene Abone OL

Ücretsiz bültene abone olarak, Biga ile alakalı son güncellemelerden anında haberdar olun.