Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre Biga’nın en kalabalık köyünün, 2 bin 106 kişilik nüfusu ile Ağaköy olduğu saptanmıştır. Bunu 1193 nüfusla Örtülüce Köyü, 155 bin nüfusuyla Balıklıçeşme, 1142 nüfusla Yeniçiftlik Köyü ve 1038 nüfusuyla Kalafat Köyü takip etmektedir. Öte yandan Biga’nın en az nüfuslu köyü ise yalnızca 33 kişilik nüfusla Çömlekçi Köy’ü olduğu bilinmektedir. Oldukça az nüfusa sahip bu köy, eşsiz doğası ve tertemiz havası ile ziyaretçilerini karşılıyor.
Biga’nın En Eski Yerleşim Yeri Eşelek Köyü, 26 Yıldır Sular Altında
Çanakkale Biga’nın en eski köy yerleşimi, Eşelek Köyü’dür. 1990 yılında yapımına başlanan Bakacak barajı, ne yazık ki bölgenin de en eski yerleşim yeri olan Eşelek Köyü’nün sular altında kalmasına neden olmuştur. Baraj sularının tekrardan geri çekilmesi ile yeniden gün yüzüne çıkan yapılar, tarihin eşsiz dokusunu da göz önüne sermektedir.
1561 yılında bölgeye yerleşen ve Türk-Oğuz boylarından gelen bir grup Yörük tarafından kurulan Eşelek köyü, Çanakkale’nin Biga ilçesine de yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Baraj yapımı sonrasında sular altında kalan köy, tarihimizin en muazzam yapıları arasındadır.
Yaklaşık 900 yıllık bir tarihi dokuya sahip olan bu köy, 26 yıldır sular altında.
Farklı Pek Çok Krallığa Ev Sahipliği Yapan Parion Antik Kenti
Biga gezisinde muhakkak uğramanız gereken bir başka tarihi mekân ise Parion Antik Kenti’dir. En eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ve Biga’nın Kemer Köyü’nde bulunan Parion Antik Kenti, tarihimizin en köklü yapıları arasındadır.
M.Ö 431 yılında inşa edildiği bilinen ve tarihimizde oldukça önemli bir yere sahip olan Parion Antik Kenti, kıyı şeritte yer edinip oldukça büyük bir limana sahiptir.
Biga Kemer Köyü’nde bulunan bu yapı, tarih boyunca farklı pek çok krallığın düzen kurduğu bir kent olarak karşımıza çıkıyor.
Ayrıca Bizans döneminde de oldukça önemli bir yere sahip olan bu yapı, psikopozluk merkezi olarak kabul görmüştür. Bölge, ayrıca bilinen ilk koloni kent olup döneminde oldukça revaçta olan bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde birçok bölümünün tahrip olduğu bilinen bu yapı, yapılan kazı çalışmalarına da uzunca bir süre konu olmuştur. Kazı sonrası ortaya çıkarılan pazar yerleri, hamam ve kuleler de ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Antik kente girişler ücretsiz olup Çanakkale Biga gezinizin kesinlikle en önemli duraklarından olmalıdır.
Eşsiz Doğa Manzarası ile Nilüfer Gölü
Biga tatilinizin olmazsa olmazı olan ve mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunan Kalafat Köyü, eşsiz doğası ile ön planda. En önemli uğrak noktalarından olan Nilüfer Gölü, ilçeye yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Ağaçlarla dolu ve cenneti andıran doğası ile her mevsim farklılık gösteren Kalafat Köyü, ziyaretçilerin gözdesi oluyor. Su yüzeyinde yaz ve bahar aylarında beliren rengârenk çiçeklerle ziyaretçilerini selamlayan Nilüfer Gölü, muhakkak görülmesi gereken yerler arasındadır.
Halk arasında genellikle “Dubakadere” olarak da anılan bu eşsiz doğa harikası, özellikle hafta sonu tatilleri için oldukça uygun bir seçimdir. Biga’ya oldukça yakın bir mesafede bulunan Kalafat Köyü, ulaşım yönünden de oldukça avantajlı bir konumdadır.
Koruoba Köyü Kavunu
Sonbahar aylarında Biga Koruoba Köyü’nün meşhur lezzetinden olan ve yöre halkı tarafından Koruoba kavunu olarak isimlendiren bu lezzet, yöreyi ziyaret edenlerin gözdesi oluyor. Son turfan kavunlar, Biga pazarlarındaki yerlerini özenle alıyor ve yurdun dört bir yanına gidiyor.
Koruoba Köyü’nün eşsiz lezzeti olan kavundan Biga ilçesinde dondurma yapılmakta, kavun içinde dondurmayı yemeyi de unutmayın. Pazarlarda Biga Kavunu olarak satılan ve ismini Koruoba köyünden alan kavun, aroması ile yiyenlerin vazgeçilmezi oluyor. Ayrıca son zamanlarda içerisine dondurma konarak da servis edildiğini pek sık gördüğümüz kavun, hem sunumu hem de tadı ile ön plana çıkıyor. Biga’ya uğramanız halinde kavun ile yapılan dondurma servisini muhakkak denemenizi tavsiye ediyoruz.
Biga Çeltik Köyü’nde Hangi Ürünler Yetişir?
Yörenin en verimli topraklarına sahip olan Çeltik Köyü’nde başta buğday, pirinç, ayçiçeği olmak üzere farklı pek çok sebze de yetiştirilmektedir. Hayvancılığın ikinci planda yer edindiği bu köyde, ayrıca tarıma dayalı sanayileşme de önemli ölçüde artmıştır.