Çanakkale’de adeta bir ‘’Varoluş Destanı’’ başlatan Bigalı Mehmet Çavuş, bir fitilin ateşlenmesine vesile olmuştur. 1915 yılında Çanakkale geçilmez diyen kahraman Türk askerleri, tüm dünyaya haklı mücadelelerini büyük bir başarıyla kanıtlamışlardır. Uzun bir dönemden beri yaşanan sıkıntılı sürece dur diyen Mehmetçik, adeta üzerindeki ölü toprağını atarcasına kendine gelmiştir. Seddülbahir ve Gelibolu’da yaşanan bu başarı, büyük Millî Mücadele ruhunu ateşleyerek Anadolu’nun da uyanmasını sağlamıştır.
Çanakkale’de başlayan tetikleyici hareket, tüm yurdu bir alev gibi sararak Kurtuluş mücadelesinin başlamasına vesile olmuştur. Türkiye’nin batısında başlayıp Doğuya ve güneye doğru ilerleyen destan, Cumhuriyetin kuruluşuna kadar süren şanlı mücadelelerle dolu bir dönemi kapsar. Çanakkale’de verilen mücadele bir milletin varoluş, özgürlük ve ölüm kalım mücadelesidir. Çanakkale deniz ve kara muharebeleri olağanüstü çaba, insanüstü gayret, Mehmetçiğin kahramanlık ve yiğitlik mücadelelerinden oluşur.
Sayısız nice kahramanın kanıyla kazanılan bu topraklar, orada canı pahasına vatanını savunan kahramanlar tarafından, sonraki nesillere armağan edilmiştir. Seddülbahir’de kahramanlık başarısını kanıyla, canıyla kazanan Bigalı Mehmet Çavuş adına açılan okul, hayatını anlatan filmler, belgeseller ve etkinliklerle, günümüzde büyük bir minnet ve bir saygıyla anılıyor. Her yıl 18 Eylül Biga’nın kurtuluş gününde Bigalı Mehmet Çavuş anısına yağlı güreş etkinlikleri düzenleniyor.
Mehmetçik Adını Var Eden Bir Kahraman
Mezarı Biga’da olan ve anıt mezara dönüştürülen Mehmet Çavuş’un Çanakkale’de verdiği destansı kahramanlık mücadeleleri, birçok rivayetin de doğmasına neden olmuştur. Bigalı Mehmet’in Türk askerlerine verilen Mehmetçik tanımına vesile olduğu düşünülmektedir. Tam donanımlı İtilaf Devletleri saldırısını sadece yarım tabur asker, el bombası ve tüfekle savunan Bigalı Mehmet Çavuş ve emrindeki sınırlı sayıdaki askerleri, amansız bir mücadele vermişlerdir. Muhabere sırasında tüfeği parçalandığında kırık tüfeği ve taşlarla düşmana karşı vatanını savunmaya devam eden Bigalı Kahraman Mehmet Çavuş, yaralansa da düşmanı geri püskürtmeyi başarmışlardır.
Mitralyözlerle gelen 60 askeri, sürekli konum değiştirerek yenen sınırlı sayıdaki Türk askerleri, şanlı bir kahramanlık öyküsü yazarak büyük bir başarıya imza attılar. Başarısının duyulmasının ardından Mustafa Kemal Paşa tarafından ödüle layık görülen Bigalı, Enver Paşa’nın elinden harp madalyasını aldı. Tedavisini tamamladıktan sonra cepheye geri dönen Bigalı Mehmet Çavuş, savaş sonrası verilen para ödülünü ve maddi hiçbir yardımı almayarak, “biz bu vatanı para uğruna kurtarmadık” diyecek kadar da onurlu davranarak saygınlığını korudu.
Cepheden Cepheye Durmadan Koşan Mehmet Çavuş
Seddülbahir’de düşmanla amansız mücadele sırasında silahsız kalan ve taşla, kırık tüfekle, imanıyla var gücüyle düşmanın üstüne yürüyen Bigalı, düşmanın geri püskürtüldüğü sıralarda yaralanarak yere yığılır. Cephe gerisinde tedavi olur ve kendine verilen istirahat iznini kullanmadan tekrar cepheye koşar. Seddülbahir ve Gelibolu cepheleri ardından Arıburnu bölgesinde düşmanla amansız mücadelesine devam eder.
Arıburnu cephesinde tekrar yaralanan Bigalı Mehmet Çavuş düşman Çanakkale’den tamamen boşaltılıncaya kadar cephelerde savaşmaya devam eder. Kahraman Mehmetçik Çanakkale’de kırık tüfek, el bombası gerekirse taş ve sopa ile düşmanla savaşır. Birebir mücadelede süngü savunmasında Mehmetçiği yenemeyeceğini anlayan düşman askerleri mağlubiyetle geri çekilir. Saldırıdan önce boş olacağı söylenen bölgede böylesine bir savunma beklemediklerini söyleyen İtilaf Devletleri komutanları, yenilgi karşısında şaşkınlıklarını anlatırlarken Türk askerlerinin azminden korktuklarını ifade ederler.
Çanakkale’de düşmanın tüfeğine karşı canıyla siper olan Mehmetçiğin şanlı zaferini altın harflerle yazan Bigalı Mehmet Çavuş, yiğitliği, kahramanlığı ve onurlu mücadelesiyle bunu bir kez daha göstermiştir. Çanakkale, fedakâr Bigalı Mehmet Çavuş ve şehit olan binlerce Mehmetçik’i büyük bir minnetle anmaktadır. Savaş boyunca Seddülbahir’de, Arıburnu Tabyaları’nda canla başla mücadele eden ve tabiri caizse cepheden cepheye koşan Bigalı Mehmet Çavuş, onurlu duruşunu savaş sonrasında da göstererek gerçek bir kahraman olduğunu defalarca kanıtlamıştır.
Bigalı Mehmet Çavuşun Hayatı
Çanakkale Savaşında örnek bir fedakârlık gösteren ve Seddülbahir kahramanı olarak anılan Bigalı Mehmet Çavuş, Bulgaristan Filibe doğumludur. 1881 yılında doğan Mustafa oğlu Mehmet ve ailesi 1877-1878 Osmanlı Rus savaşının ardından, Bulgar zulmünden kaçarak ailece Biga ilçesinin Bahçeli köyüne göç ederler. Doğduğu toprakları düşman işgalinden kurtarabilmek uğruna cepheye koşan Bigalı Mehmet, Balkan Harbi sonrasında 1. Dünya Savaşı’nda da evli ve 2 çocuk babası olmasına rağmen savaşmayı bırakmaz. Karısı 3. çocuğuna hamileyken gözetleme postası birliğini komuta eden Bigalı, Maydos mıntıkasında görev yapmaya devam eder.
1964 yılında Bahçeli köyünde vefat eden yiğit Bigalı Mehmet Çavuş, hayatı boyunca mütevazi bir yaşantı sürdü. Devlet tarafından verilen maddi hiçbir desteği kabul etmeyerek onurlu ve mağrur duruşundan asla ödün vermeden hayatını sürdürdü. Bigalı Mehmet adının Mehmetçik kavramının doğmasına vesile olduğu rivayet edilmektedir. Bununla birlikte mukaddes Mehmetçik kavramı, Bigalı Mehmet Çavuş’un onurlu mücadelesi ve benzerleri birçok kahramanlık, fedakârlık ve kanlı mücadelelerle kazanılmıştır. Vatanımız ve bu topraklar, kahraman Mehmetlerin ve Mehmetçiklerin kanıyla kazanılmıştır, onlar kadar kutsal ve değerlidir.
Çanakkale Savaşlarının Yarattığı Etkiler ve Önemi
- Çanakkale Savaşı, iki yıl önce gerçekleşen ve Osmanlı İmparatorluğu açısından yenilgiyle sonuçlanan Balkan Savaşları’nın rövanşı olarak görülür.
- Balkan savaşlarından geriye sadece Gelibolu Yarımadası kalmıştı. Bolayır’dan Seddülbahir Bölgesine kadar olan yerlerin dışındaki, bütün bölgeyi kaybeden Türk Halkı için bu savaşın alınması büyük bir moral kaynağı oldu.
- 1683 yılından beri gerilemek zorunda kalan ve hiç taarruz yapamayan Türk Halkı için bu zafer, büyük bir kahramanlık destanı yazılmasına neden oldu.
- Çanakkale Savaşı 1. Dünya Savaşı’nın en önemli dönüm noktasını oluşturmuştur.
- Britanya ordularının kuzeye, ardından güneye doğru çekilmelerine neden oldu.
- Çanakkale’de savaşan komutanlar, savaşın ardından Kurtuluş Savaşına katılarak başarılarını devam ettirdiler.
- Bu savaş Tük Halkının uyanmasına ve savaşçı ruhlarını hatırlamalarına neden oldu.
- Bigalı Mehmet Çavuş’un kahramanlık destanı başlatmasıyla bu milli mücadele ruhu Kurtuluş Savaşı sonuna kadar devam etti.